Pages

06 July, 2011

Daun Stevia kawal gula dalam darah , Daun Stevia, Pengganti Gula Tebu Yang 300 Kali Lebih Manis Dari Tebu

Jika sebelum ini tebu menjadi sumber utama gula, bagaimanapun penemuan baru pokok stevia yang mampu menggantikan fungsi pemanis semakin mendapat tempat di hati ramai orang.
kita tukar pulak kenapa Stevia ni... semoga lepas ni kurang skit orang malaysia ..jadi montel2 sebab banyak sangat makan makanan berasaskan gula... manis tetap manis tapi none calori..
Fakta Ringkas tentang pokok stevia ni:
Stevia atau nama saintifiknya Stevia Rebaudianna adalah tumbuhan herba dari keluarga Chrysanthemum yang mengandungi glikosida pada daunnya termasuk lebih 10 peratus steviosida.

>
Stevia mengandungi rasa manis 200 hingga 300 ganda lebih tinggi daripada gula tebu. Ini bermakna seseorang itu tidak perlu mengambil gula dalam kuantiti yang banyak untuk memaniskan secawan kopi atau membuat kek.

Stevia boleh dianggap sebagai gula alternatif dalam nutrisi pemakanan yang mengandungi hampir tiada kalori, bebas karbohidrat dan tidak bertoksik.

Berita Selanjutnya Klik Read More Tu Ye...
Ia baik untuk digunakan oleh pesakit diabetes selain boleh digunakan dalam industri pemakanan. Stevia boleh dijadikan sebagai salah satu ramuan dalam proses pembuatan kek, biskut dan sebagai bahan penambah perisa dalam makanan.
 Ramai dah tahu khasiat pokok ni dan dah di buat berbagai-bagai produk berasaskan Stevia

Hasil kajian yang dijalankan mendapati stevia mempunyai kesan terabai pada kadar glukosa gula. Ia terjadi akibat daripada steviosida, oleh sebab itu stevia hanya memberikan rasa manis tetapi tidak mempunyai glukos.




sama-sama kita tukar kearah kesihatan yang baik... jom kita guna daun stevia... sehari 2 tiga helai cukup ler..

No comments:

Post a Comment

leave your comment here