Pages

17 August, 2011

Jus Tomato

minuman untuk berbuka saya hari ni dan semalam, sedap tapi ada sesetengah orang tak suka minuman ni.... tapi lebih baik korang cuba dulu...
memang best... boleh ja tambah perasa susu.. tapi saya jus tomato kosng ja..

Tomato sememangnya berkhasiat. Menurut kajian perubatan 'lycopene' dalam tomato boleh mencegah daripada penyakit cancer. Sebaik2nya dimakan mentah atau dijadikan fresh juice untuk mengekalkan kandungan nutriennya.
ni resepinya

Bahan-bahan ( 1 gelas )

2 biji tomato ranum – di belah empat
Air secukupnya
Gula ikut citarasa , kalau nak manis lebih tu tambah je gula
bagi yang suka jus tomato bersusu
2sb susu pekat manis
1sb susu sejat (evaporated milk)

Cara-cara

Tomato dibersihkan dan dibelah empat.
Masukkan tomato,Gula & air ke dalam pengisar dan kisar sehingga halus.
Tapis jus.
Masukkan susu pekat manis & susu sejat ke dalam jus. Kacau hingga sebati.
Tuang ke dalam gelas dan hias dengan sehiris lemon kalau nak.
Boleh juga diperah sedikit jus lemon jika suka.

No comments:

Post a Comment

leave your comment here