Pages

02 August, 2011

Resepi Apam Tapai Nasi Eno untuk makan bulan puasa ni

 jom kita buat apam tapai untuk berbuka puasa nanti ye...

Ni resepinya:
ni untuk dijadikan ibu;
Sekeping ragi dihancurkan
8 cawan nasi sejuk
Gaul ratakan nasi n ragi dan peramkan dalam 2 malam.
Dah jadi tapai, pastu blender tapai ni jangan letak air.

6 cawan tepung beras
4 cawan air
2 cawan gula pasir
2 cawan ibu tapai yang dah di blend tadi
2 peket Eno warna biru.

Cara buat;

Dalam bekas campurkan tepung beras, air, gula dan ibu tapai. Kacau sebati.
Rehatkan selama 2-3 jam.
Lepas tu letak eno 2 peket. Kacaukan.

Panaskan kukusan dan bolehlah terus dikukus sampai masak. Dalam 10 minit sampai dia merekah. Jaga smpai air kukusan tu menitik kat atas kuih. Kalau boleh alas dengan tea towel kat penutup tu.

Gaul dengan kelapa yang dah dicampur dengan sedikit garam.

p/s
ibu tapai yang balance boleh simpan dalam ice box.

No comments:

Post a Comment

leave your comment here