Photobucket

Clik When U See an Ads Banner

Lai Salaha Minnduu Nilla Hii Kaasyifah,Lai Salaha Minnduu Nilla Hii Kaasyifah,Lai Salaha Minnduu Nilla Hii Kaasyifah.

Klik Baner 4 money Fund

Daisypath Anniversary tickers

MuliaNya Sahabat Ku

Gersang Bumi Tanpa Hujan , Gersang Minda Tanpa Ilmu,
Gersang Hati Tanpa Iman , Gersang Jiwa Tanpa Amal .
Photobucket
Dengan Penuh Kesyukuran Ke Hadrat Illahi , Setepak Sireh Kami Hulurkan Untuk Mengundang Semua Kemari , Beras Kunyit Kami Taburi , Air Mawar Di Renjis Wangi , Berkembang Kasih Menabur Budi , Undangan Kami Setulus Hati,, Harap Sudi Datang Merai,, Semoga Allah Memberkati Wassalam Terima Kasih

."Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"(Sabda Rasulullah SAW)"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."(Surah Al-Ahzab:71)
Photobucket

07 August, 2011

Serawa Labu resepi pemanis mulut berbuka hari ni

hari ni , teringin sangat nak berbuka dengan serawa pisang , tapi p cari pisang nak beli,tapi pisang takda pulak, pastu nampak labu , beli lah labu , buat serawa labu hari ni...

Kat Kedah popular serawa labu ni. Memang sedap bila makan makan waktu petang kat pangkin bawah pokok cherry :) , pokok rambutan ,tepi bendang :).
jom kita buat..... 


Bahan-bahan ( untuk 4-5 orang makan )

sebelah buah labu kuning dipotong dadu besar
gula merah + gula putih (secukupnya ikut citarasa manis anda)
secubit garam,
1/2 cawan sagu.
2 mangkuk santan (kalau nak kuah lebih, tambahkan lagi)
secawan air
daun pandan
1/4 cawan sagu

Cara-cara

Masukkan labu dan air kedalam periuk dan masak sehingga labu hampir masak.
Toskan air dari labu yang separuh masak tadi. Masukkan santan,gula,garam, dan daun pandan. Kacau sentiasa hingga mendidih dan labu masak.
Masukkan sagu dan kacau lagi hingga sagu jernih. Serawa labu siap untuk di hidang. Sesuai dihidang panas dan jugak sejuk. Enjoy....
*NOTA: Boleh juga direbus labu terus dengan santan, tetapi kena la kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
www.tips-fb.com

2 comments:

alkisah69 said... [Reply]

sedap nya...teringgat pulak time dulu3 atuk suka sanggat masak

10 Pemain Islam Terbaik Di Dunia"

Wanita Timur said... [Reply]

hehehhe sekarang awak lak blajar2 masak serawa ni.... mana tau leh jadi tukang masak lak pasni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Photobucket

Kawan-kawan Blogger Paling Aktif Dan Terkini

Post Paling Diminati