Clik When U See an Ads Banner

Lai Salaha Minnduu Nilla Hii Kaasyifah,Lai Salaha Minnduu Nilla Hii Kaasyifah,Lai Salaha Minnduu Nilla Hii Kaasyifah.

Klik Baner 4 money Fund

MuliaNya Sahabat Ku

Gersang Bumi Tanpa Hujan , Gersang Minda Tanpa Ilmu,
Gersang Hati Tanpa Iman , Gersang Jiwa Tanpa Amal .
Photobucket
Dengan Penuh Kesyukuran Ke Hadrat Illahi , Setepak Sireh Kami Hulurkan Untuk Mengundang Semua Kemari , Beras Kunyit Kami Taburi , Air Mawar Di Renjis Wangi , Berkembang Kasih Menabur Budi , Undangan Kami Setulus Hati,, Harap Sudi Datang Merai,, Semoga Allah Memberkati Wassalam Terima Kasih

."Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"(Sabda Rasulullah SAW)"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."(Surah Al-Ahzab:71)

12 October, 2011

hp pavilion sata hard disk susah nak reformat


jadi masal pulak dengan hp pavilion sata hard disk ni, susah nak reformat, pastu window lamanya vista tapi dah kong... hilang terus pulak window dia... mungkin gak org tu dah kasi kena virus kut agaknya...

macam2 cara dah cuba... dekat 2 minggu bela pc tu... kepala cam jadi batu dok fikir cari cara2nya tak dapat2... puas dah search cari jalan... sampai la tak jumpa la lagi... aduihhssss...

ada yang kata kena buat boot cd... dah buat pun tak leh gak...
ada yang kata kena guna Nlite buat boot cd XP untuk upgrade kan... tak leh gak...
pastu cuba reformat dengan cd Vista pun tak leh juga...
napa dia orang buat pc yang menyusahkan orang camni agaknya...
mencabar btui kan pc canmi kan kan.....

pastu konon kena tukar biosnya... dah buat juga...
pastu konon2 kena tukar satanya jadi disble.. lagi teruk ... hard disk dia hilaang terus.. tak leh baca ... hehehehe pengalaman yang membosankan , dan paling memenat dan meletihkan otak ngan pc ni kan kan...
alahai blurrr dah otak akak ni dek ooiiii..........

ada tak sesape ada caranya tak meh tolong sat ...... cer citer cer citer skit..
www.tips-fb.com

2 comments:

Zainal Abidin said... [Reply]

salam..

just bagi idea...kes nih saya alami pada windows XP...klu windows vista mungkin buleh kot..

klu masalah sata hard disk tak detect...

first of all...

1. CARA MUDAH
Masuk ke BIOS komputer...cuba tukar seeting SATA hard disk anda dari AHCI mode ke IDE mode...

klu function nih tak ada...kena guna CARA SUSAH skit.....

slipstream driver sata hard disk tuh ke dalam windows installer....kena guna Nlite...driver leh cari dalam website HP...search ikut model.....

klu sudi leh ajukan masalah awk ke email saya di zainal_it@yahoo.com

saya cuba hantar solution dia dalam MS word thru email...

klu lapang...lawat ler saya di My Help Desk

- ini bukan paksaan -
klu sudi leh masukkan blog saya dalam blog list awak OR like my facebook page saya...

:)

Wanita Timur ( Syifa Rosli ) said... [Reply]

SALAM ...
terima kasih encik zainal abidin..
insyaallah saya akan cuba..
dan akan lawati blog encik...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Kawan-kawan Blogger Paling Aktif Dan Terkini

Post Paling Diminati